Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Állásfoglalás az 1957-es ...
  2007-11-17 21:37:52, szombat
 
   
  Tisztelt Címzettek!

Elismerő egyetértéssel továbbítom az Írószövetség elnöksége állásfoglalását, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján és azt követően publikált nemtelen támadásokra reagál.

Vajon mi készteti a MVSZ jelenlegi elnökét és társait, hogy Csoóri Sándort, Illyés Gyulát, máskor meg Tőkés Lászlót, Duray Miklóst és a nemzethű erők más jeles, élő és holt képviselőit vegzálják, fölöttük ítélkezzenek olyan időkben, amikor a sorsromboló hatalom végveszélybe sodorja népünket határon innen és túl?
Lehet e hitelt adni, jó szívvel csatlakozni bárkinek, a magyarságszolgálat elismert képviselőit folyton sározó, dehonesztáló, agresszív vezérkedők bármiféle - jórészt nemzetiszínbe burkolt- akciójához?
Vigyázzunk, s mindenek előtt tisztázzuk: Cui prodest?

Üdvözlettel: Bakos István, az MVSZ egykori főtitkára



,,A Magyar Írószövetség elnökségének állásfoglalása

A történelmi tények soha nem ismerhetők meg minden részletükben, de lényegük közmegegyezéssé szokott válni. Így az is, hogy 1956 októberében forradalom és szabadságharc tört ki hazánkban, s azt bolsevik típusú diktatúra előzte meg és követte. Vitathatatlan az is, hogy a forradalom szellemi előkészítésében, irányításában a november 4-e utáni ellenállásban meghatározó volt az írók szerepe, főként a népi írói mozgalom tagjaié és a kiábrándult reformkommunistáké.

A Kádár-kormány 1957 januárjában felszámolta az Írószövetséget, a folyóiratokat, folytatta írók letartóztatását. Pereket készített elő, halálbüntetéssel fenyegetett. Teljes volt a cenzúra, az ország szellemi élete az 1949 utáni mélypontra süllyedt vissza.
Ebben a dermedt légkörben a párt utasítására 1957 augusztusának végétől tiltakozó kampányokat szerveztek, hogy az ENSZ vegye le napirendjéről a magyar kérdés tárgyalását. Különös fontosságot tulajdonítottak annak, hogy a forradalmi nemzet példaképeit, az írókat is megtörjék. A Kádár-huszárok örömmel vállalták a szervezést és az aláírást. De szükség volt nagy nevekre is. Illyés Gyulára, Németh Lászlóra, másokra. Őket követték a többiek. Hiszen az agitátorok azzal érveltek, hogy ha aláírják a tiltakozást, nem lesznek szigorú ítéletek, újabb letartóztatások.
Ördögi csapda volt ez, hiszen, valóban emberéletekről volt szó: Déry Tiboréról, Tamási Áronéról, másokéról. Senki nem kételkedhetett abban, hogy Kádárék minden gyalázatra képesek.
A tiltakozás pontos története nem ismert. Nem lelhető fel példány. Nincs ott a szöveg az ENSZ levéltárában sem. A nyomtatásban megjelent szöveget az aláírók többsége nemigen ismerhette, s az sem tudható, hogy ténylegesen kiket kerestek meg.
Olyanok neve is szerepel a közleményben, akik biztosan nem írhatták alá, mert emigráltak vagy már börtönben voltak.

1989 óta a tiltakozás ügye többször is téma volt a nyilvánosság előtt. A történetírás is feldolgozta. A nevükkel felsoroltak közül voltak, akik emlékeztek az ügyre, mások bizonyosak voltak abban, hogy ezt a szöveget nem látták. (A már börtönben sínylődőknek vallatóik viszont a lelki terror eszközeként mutogatták a sajtóközleményt.)
Azt is tudjuk, hogy 1957-ben a nyugati magyar emigráció, továbbá a francia, az angol nem-kommunista sajtó megértően fogadta magát a szöveget. Ismerték a bolsevik diktatúra természetét, s tudták, hogy emberéletekről van szó. Ez időben jött létre Párizsban a Déry-bizottság. Nobel-díjasok írtak leveleket a Kádár-kormánynak.
A pártnak ez az akciója belpolitikai szempontból a megfélemlítést kívánta még teljesebbé tenni. Déry Tiborékat ugyan nem ítélték halálra, de az irodalmi élet semmilyen más enyhítést nem kapott.
Csak 1960-ban kezdődött meg az irodalmi élet konszolidációja. Addig az írók nagy része vagy hallgatott, vagy hallgatásra volt ítélve.

Miért kell mindezt feleleveníteni, alapfokú történelemórát tartva?

Az utóbbi hetekben a történelem archívumából néhányan előszedték ezt a kétes hitelű dokumentumot, s ennek ürügyén alantas támadást indítottak Csoóri Sándor mint aláíró ellen. Közismert, hogy ő 1953 óta a nyilvánosság előtt következetes bírálója a diktatúrának. A Kádár-kor mindvégig ellenzékiként számon tartott, tilalmakkal sújtott alkotója. E fél évszázad magyar szellemi életének és irodalmának meghatározó szereplője, klasszikus alkotója.
Vajon kiknek és miért áll érdekében mindezt kétségbe vonni?
Miért a magyar írókat tekintik bűnösöknek, s nem az egypártrendszer irányítóit? Körülbelül tucatnyian élnek ma is az aláíróként felsoroltak közül.
Miért éppen Csoóri Sándort éri támadás? Csak nem azért, mert közéleti szerepet vállal ma is? Ez minden állampolgár joga. Aki nem ért vele egyet, nézeteivel vitatkozzon. Továbbá Déry Tibor, Illyés Gyula, Németh László, Tamási Áron és eszmetársaik szellemi örökségével.
Az 1945-ben alapított, s az 1956-os, 1986-os tevékenységét legnemesebb hagyományaként vállaló Magyar Írószövetség Elnöksége tiltakozik a tudatlanságból, rosszindulatból fakadó történelemhamisítás, a forradalmárként, a diktatúra ellenzékeként működő írók meggyanúsítása, gyalázása ellen.

Budapest, 2007. november 15.

Ács Margit, Ágh István, Jókai Anna, Kalász Márton, Szörényi László, Vári Fábián László elns. tagok, L. Simon László titkár, Vasy Géza elnök"



Komment, Csoórival kapcsolatban: ,,Olvassátok el Rákosi hatvanadik születésnapjára irt ÉNEKES MADARAM. c. versét és a kommunizmust, valamint Castro-t dicsérő KUBAI NAPLÓ c. kötetét !" Z. L.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: halálbüntetéssel, letartóztatását, sajtóközleményt, rosszindulatból, letartóztatások, konszolidációja, tulajdonítottak, előkészítésében, forradalmárként, egypártrendszer, születésnapjára, állásfoglalását, közmegegyezéssé, hagyományaként, írószövetséget, meggyanúsítása, feleleveníteni, állásfoglalása, történelemórát, megfélemlítést, emberéletekről, kételkedhetett, tudatlanságból, tevékenységét, ellenállásban, napirendjéről, ellenzékeként, augusztusának, nemzetiszínbe, egyetértéssel, irányításában, vitathatatlan, folyóiratokat, szabadságharc, ellenzékiként, ítélkezzenek, 1956-os forradalom, nemzethű erők, sorsromboló hatalom, történelmi tények, forradalom szellemi, írók szerepe, népi írói, ország szellemi, 1949 utáni, dermedt légkörben, párt utasítására, magyar kérdés, forradalmi nemzet, agitátorok azzal, tiltakozás pontos, nyomtatásban megjelent, Tisztelt Címzettek, Csoóri Sándort, Illyés Gyulát, Tőkés Lászlót, Duray Miklóst, Bakos István, Magyar Írószövetség, Illyés Gyulára, Németh Lászlóra, Déry Tiboréról, Tamási Áronéról, Déry Tiborékat, Csoóri Sándor, Továbbá Déry Tibor, Illyés Gyula, Németh László, Tamási Áron, Magyar Írószövetség Elnöksége, Jókai Anna, Kalász Márton, Szörényi László, Vári Fábián László, Simon László, Vasy Géza, ÉNEKES MADARAM, KUBAI NAPLÓ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Csak a fogyatkozás látható  Png nő  Szép estét  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Adakozás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Mindig jusson idő nevetni  Irgalom és ítélet  Nagyon különös  Alázat  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Nem tudhatod  Png kislány  Facebookon kaptam  Png lepke  Neked tudnod kell  Makszim Gorkij gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Png nő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Reggel van  Facebookon kaptam Krisztinától  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Egy lelki imádság  Zilahy Lajos gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Radikális szeretet  Akarat  Nagyon különös  A kételkedés kezelése  Soha ne kedvezz...  Png csokor  Bounty krémes  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  A boldog családok mind hasonló...  Jó éjszakát  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Éretlen vers  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png cica  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Boldog születésnapot a ma ünne...  képre írva  Png rózsa csokor  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A másik dolog,  Png csokor  képre írva  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  képre írva  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png ház  képre írva  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Zilahy Lajos gondolata  Png ház  A másik dolog,  Az a nap, amelyik nevetés nélk... 
Bejegyzés Címkék
1956-os forradalom, nemzethű erők, sorsromboló hatalom, történelmi tények, forradalom szellemi, írók szerepe, népi írói, ország szellemi, 1949 utáni, dermedt légkörben, párt utasítására, magyar kérdés, forradalmi nemzet, agitátorok azzal, tiltakozás pontos, nyomtatásban megjelent, aláírók többsége, tiltakozás ügye, nyilvánosság előtt, nevükkel felsoroltak, lelki terror, nyugati magyar, angol nem-kommunista, bolsevik diktatúra, akciója belpolitikai, megfélemlítést kívánta, irodalmi élet, írók nagy, utóbbi hetekben, történelem archívumából, kétes hitelű, magyar írókat, egypártrendszer irányítóit, aláíróként felsoroltak, 1945-ben alapított, diktatúra ellenzékeként, halálbüntetéssel, letartóztatását, sajtóközleményt, rosszindulatból, letartóztatások, konszolidációja, tulajdonítottak, előkészítésében, forradalmárként, egypártrendszer, születésnapjára, állásfoglalását, közmegegyezéssé, hagyományaként, írószövetséget, meggyanúsítása, feleleveníteni, állásfoglalása, történelemórát, megfélemlítést, emberéletekről, kételkedhetett, tudatlanságból, tevékenységét, ellenállásban, napirendjéről, ellenzékeként, augusztusának, nemzetiszínbe, egyetértéssel, irányításában, vitathatatlan, folyóiratokat, szabadságharc, ellenzékiként, ítélkezzenek, eszmetársaik, részletükben, írószövetség, elnökségének, dehonesztáló, végveszélybe, diktatúrának, évfordulóján, történetírás, levéltárában, belpolitikai, kapcsolatban, nyomtatásban, archívumából, sínylődőknek, dokumentumot, nyilvánosság, következetes, kommunizmust, közleményben, októberében, állampolgár, feldolgozta, üdvözlettel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1196
  • e Hét: 6704
  • e Hónap: 15308
  • e Év: 51249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.